professionals in schoonmaak

Luchtvochtigheid op Kantoor is belangrijk

Lucht bevat vocht, maar de hoeveelheid vocht hangt af van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vocht aanwezig. Hoe lager de temperatuur, hoe minder vocht aanwezig is. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 50 & 60%.

We kunnen het zelf maar moeilijk inschatten of de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, ondanks dat we er behoorlijk last van kunnen hebben als deze afwijkend is. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Droge lucht op kantoor?

Mensen kunnen moeilijk de relatieve luchtvochtigheid schatten. De klachten die worden aangegeven bij lage(re) luchtvochtigheden zijn veelal niet direct het gevolg van een lage luchtvochtigheid, maar meer het gevolg van irriterende bestanddelen in de lucht, zoals stof en verontreinigingen (bijvoorbeeld afkomstig van apparatuur en printers). Vooral in combinatie met een te hoge temperatuur en te weinig verse luchttoevoer kunnen er klachten en slijmvliesirritaties optreden.

Bij hogere temperatuur komt aanwezige stof (in de bekleding van stoelen, van bureaus en kasten enz.) makkelijk vrij en gaat zweven in de lucht, wat vervolgens irritatie oplevert van ogen en keel.

Maatregelen die kunnen helpen om "droge lucht"-klachten te voorkomen, zijn:

Ventilatie op de werkvloer

- De installatie moet goed werken zodat voldoende verse lucht in de ruimte komt. Als hierover twijfels zijn, meldt dit dan bij de servicedesk van het gebouw.

- Ventileer, indien mogelijk en toegestaan, zo veel mogelijk middels te openen ramen. Om eventuele tochtklachten te voorkomen kun je met name pauzes hiervoor gebruiken

Stofvorming op kantoor voorkomen

Wilt u niet te vaak het kantoor schoonmaken? Bekijk dan onderstaande tips:

- Verontreinigingsbronnen als kopieerapparaten en printers buiten de werkruimten plaatsen.

- Zorg ervoor dat vloeren, bureaus vensterbanken en andere horizontale vlakken goed bereikbaar zijn voor schoonmaak. Dat betekent:

  • een clean desk -- policy hanteren.
  • kabels opbinden en computerkasten onder het bureau plaatsen.
  • boeken, mappen en ordners in dichte kasten plaatsen.
  • niets op de kasten plaatsen.
  • geen dozen op de vloer plaatsen.

- Planten regelmatig stofvrij maken en verdorde planen/bloemen weggooien.

Temperatuur Verlaag de ruimtetemperatuur naar 20 - 21 graden.

Overig Plaats geen waterbakje aan verwarmingselementen. De hoeveelheid water die verdampt, is erg gering. Daarnaast zijn deze bakjes bronnen van schimmels en bacteriën, die de klachten juist verergeren.

Als de luchtvochtigheid optimaal is, kijk dan ook even onze tips over het reinigen van een toetsenbord.